divendres, 31 de desembre del 2010

Magret d'ànec amb salsa de ceps

Ingredients:
2 magrets d'ànec
4 o 5 ceps dessecats
Llet evaporada ideal
1 ceba


En primer lloc agafem els magrets i els hi fem talls en el greix en de manera que quedin quadradets i pugui deixar anar tot el suc. Es salpebren al gust i es posen en una plata de forn amb un raig d'oli al damunt. A 170º durant mitja hora.

Mentre es va coent el tall es pot fer la salsa.   Posem els ceps en remull i mentrestant aprofitem per sofregir la ceba tallada ben petitona. Quan ja la tenim ben rosseta i afegim els ceps talladets petits i ho barregem tot deixant que suin i deixin anar el seu suc. Quan ja té un color amarronat i està ben barrejat hi afegim la llet evaporada ideal. Si és només per dues persones jo no hi poso tot el pot sencer, n'hi poso la meitat. Ho deixem a foc baix anar remenant i quan ens sembli que està tot lligat ho passem pel turmix més estona o menys segons si ens agrada trobar trossets o no. No cal ni tirar-hi sal ni res, està boníssima així, tal qual.


Treiem els magrets del forn i veureu que han deixat anar una quantitat increïble de suc. Jo el que faig és guardar-lo i congelar-lo pq si algun dia faig algun tall rodó d'aquests que ja venen fets, el tallo a rodanxes i el poso al forn junt amb aquest suc i quatre patates o pomes, panses, prunes... i queda boníssim.



És un plat que es pot fer per quedar bé amb convidats però també quan saps que arribaràs amb el temps just per fer el dinar en mitja horeta.


En aquest cas us puc assegurar que el gust supera la imatge.
Prove-ho i ja m'ho direu!!!!!!!

dimarts, 28 de desembre del 2010

Nius de bacallà amb llagostins

6 voulavents
2 lloms de bacallà dessalat
1 ceba
tomàquet
12 llagostins cuits
3 o 4 cullerades de betxamel (va bé aprofitar si fas canelons o lassanya i congelar-ne una mica)

Sofregir la ceba. Quan estigui ben toveta afegir-hi el bacallà esmicolat sense espines ni pell i remenar-ho durant usns 5 minuts, fins que el bacallà estigui ben cuit. Afegir-hi una cullerada de tomàquet fregit i contuinuar remenant. Pelar i tallar els llagostins cuits a daus, prou grossos com perquè es notin en el farcit i afegir-los a la barreja. Per últim barrejar-ho tot amb la betxamel i farcir els voulavents.

Guarnir a dalt de tot de cada voulavent amb un llagostí cuit pelat i posar-ho al forn 5 minuts a 170º. LLest per servir. També es pot tenir fet del dia abans i llavors escalfar-ho 10 minuts al forn.


dilluns, 20 de desembre del 2010

Sopa de rap amb gambes

Ingredients (segons la recepta)
250 de cua de rap
1 fulla de llaurer
30 gr de porro
30 gr de tomàquet
1500 gr d'aigua
50 ametlles crues sense pell
3 dents d'all
50 gr de pa
pimentón dolç
safrà
sal

He de dir que un cop feta seguint la recepta la vaig trobar poc consistent i hi vaig afegir una patata bullida que vaig triturar amb la sopa i amb el rap que havia de servir per guarnició, llavors hi vaig afegir  gambes argentines ja pelades i ho vaig deixar al foc 7 minuts més pq es fessin i donessin una mica més de gust. Amb aquetss retocs va quedar menjable però si la torno a fer enlloc de 250gr de rap que és una sola cua n'hi posaré almenys 2 sinó 3 perquè quedi més gustosa.

A veure, passos a seguir. Posar a bullir el rap, el porro, el tomàquet i el llaurer amb l'aigua, uns 30 minuts. Un cop fet colar-ho tot i resercar el caldo. Quan el rep estigui tebi, aprofitar per pelar-lo, treure l'espina i els cartílegs i desmigar-lo, el reservem.
Triturar les ametlles i sofregir una mica amb els alls i l'oli, afegir-hi el pa tallat a daus i remenar uns 3 minuts més, barrejar tot amb el caldo i triturar-ho tot afegint-hi el safrà, la sal i el "pimentón". Un cop fet una crema afegir-hi la carn de rap feta miques i ja es pot servir.


                                     

diumenge, 19 de desembre del 2010

Lluç al cava


Ingredients:
100 gr de porro
80 gr d''oli
200 gr de cava
150 de caldo de peix
1 sobre de safrà mòlt
4-8 lloms de lluç
patates petites laminades
8-16 llagostins crus

Preparació:

La salsa l'he fet amb la thermomix. Primer de tot triturant el porro 5 seg/vel 5, afegint-hi l'oli i programar 8 minuts vel Varoma. És a dir, es podria ofegar el porro tallat a juliana  amb l'oli durant 8 minuts. Incorporar el caldo, el cava, la sal i el safrà i programar-ho 25 minuts vel 1/temp Varoma. Mentrestant posar el lluç, les patates i els llagostins en el recipient per fer al vapor. Sense termomix simplement seria fer el mateix però en una olla al vapor i tenir-ho bullint 20 minuts aprox.

Un cop ha passat el temps, s'afegeix una de les patates al suc i es tritura per espessir-lo una mica (amb el minipimer o bé tmx 20 seg vel progressiva 5-7-9). Colocar els lloms de lluç al plat, regar-los amb la salsa i afegir les patates i les gambes de guarnició. Jo al plat també hi vaig afegir uns pebrots del piquillo farcits de brandada per donar-hi color.

dimecres, 15 de desembre del 2010

Magdalenes de poma

4 ous
190 gr de sucre (la recepta diu 250 però jo trobo que és massa)
270 gr de farina
1 sobre de llevadura
125gr de mantega fosa
125gr d'oli de girasol (jo n'hi poso 75gr)
A la recepta tb hi diu una ralladura de pell de llimona, jo no li poso sinó que hi afegeixo canyella
1 poma tallada a trossets petits

Barrejar els ous amb el sucre, afegir la farina i la llevadura anar remenant i finalment posar-hi la mantega, l'oli i la canyella en pols.

Quan ja tinguem la pasta feta cobrim el fons dels motlles amb una cullerada de pasta hi afegim 3 tallets petits de poma i hi tornem a posar pasta per cobrir-los però no cal omplir tot el motlle perquè després pujaran,amb la meitat o tres quartes parts n'hi ha de sobres.

Es fornegen durant 15 minuts i ja estan llestes. A mi m'encanten i no en puc fer massa sovint pq me les foto en no res i ja veieu que sobretot per l'oli i la mantega que porten no són pas light, tot i que segur que molt més sanes que les que venen als supers.


dilluns, 13 de desembre del 2010

Arròs de colors

Aquest és el nom que li donem amb el Gerard però és arròs integral variat (basmati vaporitzat, vermell i salvatge). És una barreja que venen al mercadona amb marca hacendado i surt molt bona. Avui l'he fet amb pastanaga, ceba, truita i gambes. Ha quedat un punt entre el dolç i el salat molt bo.

Oli
2 pastanagues
1 ceba
3 ous
gambes pelades.
250 gr d'arròs

He sofregit la ceba i la pastanaga tallada petitoneta fins que ha quedat cuita però un pèl cruixent. Després he afegit els 3 ous sense batre'ls desfent-los i barrejant-los amb la ceba i la pastanaga (com quan fas "huevos revueltos") i ho he reservat tot.

He fet l'arròs al vapor, durant 20 minuts i quan faltaven 5 minutets he afegit les gambes pelades i espolsinades amb sal a damunt de l'arròs de manera que el mateix vapor les ha acabat de coure.

Ho he barrejat tot i ha quedat boníssim.


dimarts, 7 de desembre del 2010

Fideus a la cassola

Aquesta recepta és dels meus temps d'estudiant a Sabadell. Era la recepta dels dijous.

Per 6 persones
- 500gr Fideus ondulats foradats
- 5 escarxofes
- 500 gr de costella de porc
- 2 cebes
- 1 mica de tomàquet triturat
- caldo de pollastre (1 litre)

Posem a sofregir la ceba i quan la ceba estigui toveta hi afegim el tomàquet (4 cullerades). Hi afegim la costella de porc (prèviament saltpebrada) i anem remenant a foc mig perquè vagi coent-se sense sobtar-se. Quan la carn ja té color, faig com una rotllana a les vores amb la carn i la ceba i al mig de la cassola hi afegeixo una mica d'oli per passar-hi les carxofes. Les carxofes les netejo de les fulles dures i les tallo a quarts o a sisenes parts,segons lo grosses que són. Les passo per l'oli sense enfarinar ni res,només amb una mica de sal.

Quan les carxofes ja comencen a estar cuites ho barregem tot i continuem remenant a foc lent perquè es barregin els gustos.  A cotninuació hi tirem els fideus i remenem de nou. Si ens hi falta color s'hi pot afegir una cullerada de tomàquet. Els deixem un minutet i seguidament hi tirem el caldo de pollastre, millor si està calent.

Ara només falten 15 minuts fent la xup xup (de tant en tant remenarem perquè no s'enganxi res) i quan vegem que els fideus ja estan fets però queda una mica de caldo per absorvir, parem el foc i els deixem tapats perquè la mateixa bovor absorveixi el líquid que queda.

Llàstima de foto,és de quan ja s'estaven acabant...

Torradetes de brandada amb ou de guatlla

Un aperitiu ben senzill, atractiu a la vista i bo.

1 paquet de 300 gr de bacallà (pot ser esqueixat)
100gr d'oli
2 alls
1 patata (opcional)
torradetes rodones
ous de guatlla
formatge en pols

Primer de tot cal fer la brandada de bacallà. Poses el bacallà en remull un parell de dies. En una cassola posem el bacallà i el cobrim amb aigua freda, el posem al foc i el retirem quan comenci a bullir. Ho deixem reposar 20 minuts i desprésl'esmicolem (si encara hi hagués restes de pell es poden treure abans de trinxar-lo). Si hi volem barrejar patata es fa bullir durant 20 minuts. Ho podem passar tot junt pel turmix anar-hi afegint oli com si lliguéssim una salsa (si es vol s''hi poden posar un parell d'alls trinxadets). També hi ha gent que remana tot mentre ho cou al banhy maria però jo no ho he fet mai, he passat del turmix a la thermomix).
 Un cop la brandada feta, pot ser del dia abans, s'unten les torradetes i es fa un mini ou ferrat per cada torradeta. S'hi espolsa formatge en pols pel damunt i a gratinar 5 minutets (forn precalentat a 170º).

Brandada de bacallà - variat

A partir de la recepta anterior vegeu diferents opcions per fer amb la brandada de bacallà. Aquestes són algunes de les formes que ho he fet jo.

BRANDADA GRATINADA AMB OLIVES I GAMBES
Les mides varien, 4 o 5 patates, 600gr de bacallà + olives i gambes i gratinat al forn amb formatge.


BRANDADA DE BACALLÀ AMB OUS AL NIU
Es posa la brandada de bacallà en un bol que pugui anar al forn. S'hi trenca un ou de gallina i s'hi posa a sobre com si anéssim a fer un ou ferrat. Es posa tot al forn uns 5 o 10 minuts a 170º amb temperatura a dalt i baix i es treu quan la clara queda cuiita i el rovell encara cru.



També he fet canelons de brandada amb salsa de d'escalvida (enlloc de bechamel) però no tinc foto. Queda pendent!!!!!!!!!

dilluns, 6 de desembre del 2010

Pastís de flam i fruites del bosc

Amb l'inici del diari ARA vaig entrar a l'apartat que tenen de cuina i vaig descobrir aquesta recepta, pastís de flam i fruites del bosc. Semblava fàcil i jo feia segles que tenia un paquet de fruites del bosc al congelador que ja em feia nosa només de mirar-lo. O sigui que ahir em vaig decidir i va tenir molt d'èxit!!!!!!!!

Hi vaig fer alguna petita variació perquè enlloc de mig litre de llet o 250ml d'aigua n'hi vaig posar el doble que és el què deien les instruccions del flam i la gelatina també pq a la recta final, quan ja feia 12 hores que reposava a la nevera enmotllat, ho vaig posar un parell d'hores al congelador (per assegurar-me que en desenmotllar-lo no quedés fet un nyap) i el vaig treure quan començàvem a dinar.

Ingredients:

• 1 base de pa de pessic (jo la vaig fer però en venen de fetes)
• Melmelada de fruites del bosc
• 1 sobre de flam Royal de 4 racions
• 1 litre de llet
• 1 sobre de gelatina Royal de gerds
• 250ml d’aigua + 250ml d'aigua
• Una caixa de fruites del bosc congelades (La Sirena)

Preparació:
Tallar el pa de pessic i farcir-lo amb la melmelada. També el vaig untar de melmelada de fruites del bosc per sobre pq vaig pensar que quedaria gustós barrejat amb el flam. Col·locar-lo al fons d’un motlle desemotllable (el  meu feia uns 25cm de diàmetre).Preparar el flam seguint les instruccions de l'envàs, deixar-lo refredar un mica i abocar-lo encara líquid sobre el pa de pessic i guardar a la nevera unes dues hores fins que qualli.

Tenir a punt les fruites del bosc descongelades i repartir-les sobre la capa del flam. Preparar la gelatina fent bullir 250ml d'aigua i un cop estigui bullint es retira del foc i s'hi posa el sobre tot remenant pq no s'enganxi. A continuació s'hi afegeix l'altre meitat d'aigua i es continua remenant. Quan no hi hagi grumulls s'aboca damunt del pastís i es distribueixen bé les fruites aprofitant que encara és líquid.

Es deixa reposar tota la nit i, si es vol, l'endemà abans de desenmotllar es posa un parell d'hores al congelador pq quedi una textura de semifred quan el servim.

La veritat, estava boníssim, i se m'acut que més endavant ho provaré amb variat de fruites tipus maduixa, kiwi, plàtan, raim... com els de les pastisseries.... ha de quedar super bo!!!!!!


dijous, 25 de novembre del 2010

Caldo i carn d'olla

Amb aquest fred ve molt de gust menjar calent i al Gerard un bon caldo amb pilotilles de carn d'olla no hi diu mai que no...

Carcanada i petxuga de pollastre
Buti blanca
Buti negra
1 pastanaga
1 nap
1 porro
1 api
1 patata
1 ceba
1 os de vedella
1 os blanc
pilotilles de carn d'olla

Es posa tot a bullir (excepte la buti negra i les pilotilles) i es deixa fer la xup xup durant ben bé un parell d'hores. Quan falta un quarts d'hora s'hi afegeix la buti negra. Es cola el caldo i es separa la quantitat que es vol per fer l'escudella de pasta.

Al coure la pasta s'hi afegeixen les pilotilles petitones de carn d'olla pq amb 15 minuts ja en tenen prou per fer-se ja que sinó s'espatxurren.

I A ESCALFAR-SE EL COS!!!!!!!!!!!!!!!

dilluns, 22 de novembre del 2010

Pastís de castanyes

50 castanyes
6 ous
200 gr de sucre
100 gr de mantega
Xocolata per fondre
Llet

S'escalden i es pelen les castanyes ben pelades (és el pitjor record que tinc d'aquest pastís). Un cop pelades es bullen furant mitja horaamb 2 cullerades de sucre.

Un cop bullides es passen pel minipimer i s'hi afegeixen els 6 rovells d'ous deixatats amb el sucre. Es munten les clares a punt de neu i es barregen amb la massa que tenim feta. Finalment s'hi afageix la mantega fosa i es barreja ben bé. Ho posem en un motlle i es cou al forn uns 30 minuts a 180º.

En un cassó es fon la xocolata amb una mica de llet. Un cop fred i desenmotllat el pastís es tira la xocolata de guarnició per sobre i a la nevera a refredar-se.

Desfem la xocolata per fondre amb la crema de llet al microones (la quantitat que desitgem). Servim el pastís amb la xocolata per sobre.

Quan vaig veure el resultat, com que el gust no era com m'imaginava no li vaig donar ni una oportunitat, li vaig tirar la xocolata per sobre i no li vaig tirar ni una foto però veient el què va quedar del pastís després de dinar he pensat que valia la pena posar-lo al bloc per si algú té ganes de pelar castanyes. A mi rai no me n'han quedat pas ganes....

dimecres, 17 de novembre del 2010

Codonyat


Jo l'he fet amb la thermomix, per què enganyar-vos... ja que la tinc! i queda boníssim. L'any passat ja en vaig fer, llavors el congelo a porcions i el vaig treient a mesura que faig amanides o algun aperitiu de codonyat i formatge fresc.

Per cada kg de codonys es pot posar 3/4 de Kg de sucre (jo en poso un pèl menys, uns 600 gr pq m'agrada més àcid).

PREPARATIUS:
Rentem bé els codonys i els treiem el cor de dintre. Els tallem a trossos no molt grans ( no cal pelar-los, però si que trec les taques negres si n'hi ha).

RECEPTA TRADICIONAL
Ho posem tot en una olla a foc lent i es va remenant sovint mentre el sucre encara no s'hagi desfet, s'hi ha de deixar aprox unes 3 hores fins que els codonys esitguin d'allò més desfets i la barreja tingui un color taronja vermellós. S'acaba de triturar i es posa en un motlle pq es refredi.
Es pot fer amb olla pressió i és molt més ràpid, en menys d'una hora ja està fet.

RECEPTA TMX
Es posa tot a dins juntament amb una llimona pelada i es programa 30 minuts, temperatura VAROMA, velocitat 5. Quan han passat 20 minuts es treu la tapa pq s'evapori una mica el líquid. I quan s'acaba es posa ràpid en un motlle per no tenir problemes per netejar l'aparell.

Un cop fred i desenmotllat jo ho tallo a porcions i en regalo o en congelo.

dilluns, 8 de novembre del 2010

Amanida de tardor

Enciam
Formatges de diferents tipus (emmental, gruyere, etc)
Codonyat casolà (o no)
Pinyons
Panses
Fiigues seques
Orellanes
amaniment de tador (aliño de otoño)

Tallem els formatges i el codonyat a daus. Tallem les figues i les orellanes ben petitones i ho barregem tot amb l'enciam pq quedi una amanida ben acolorida.

Pel què fa al "aliño" el va fer una amiga un dia que va venir a casa i és molt de tador. Consisteix en posar una mica d'oli (3dl) en una cassola a foc lent i s'hi afegeixen 50 gr d'ametlles trossejades i una mica de timó, al cap de 5 minuts a foc lent hi afegim 50 gr de pansesi esperem fins que comencin les primeres bombolles però sense deixar que la barreja comenci a bullir. Hi afegim 1dl de vinagre de poma i ho tapem amb el foc parat pq faci infusió. Quan es refredi, la vinagreta estarà a punt per posar a l'amanida.

La combinació de gustos va quedar boníssima!!!!!!!!!

diumenge, 7 de novembre del 2010

Fideua

Una bona recepta per fer plat únic els diumenges

400 gr de fideus del número 1 (100 gr per persona)
400 gr de peix per l'arròs
1 litre de fumet de peix
1 all
1 tomàquet ratllat
1 ceba
oli
sal
1 pessic de sucre

Posem oli a foc lent a la paella i hi tirem el peix per l'arròs perquè agafi el gustet. Ho saltegem uns minuts i ho retirem. Seguidament hi posem l'all trituradet i el deixem enrossir un parell de minuts per després afegir-hi els fideus i deixar-los tornar rossos anar remenant pq no s'enganxin. Els retirem un cop estiguin rossets i hauran agafat el gust del peix i de l'all.

A continuació fem un sofregit amb la ceba i el tomàquet. Ho rectifiquem de sal i sucre ( per treure l'acidesa del tomàquet) i uncop fet el sofregit hi posem la sipia tallada a trossets, ho deixem coure uns minuts tot remenant i hi afegim la resta del peix. Quan estigui tot cuit hi tirem els fideus que teníem reservats, ho barregem tot i hi tirem el fumet de peix. Abaixem el foc i anem remenant fins que els fideus s'hagin begut tot el fumet.

Si es vol que els fideus quedin cap amunt, un cop ja no hi quedi fumet, agafem la paella i la posem 5 minuts al forn en posició de gratinar.

dimarts, 2 de novembre del 2010

Truita de camagrocs

Continuem amb les receptes de bolets. Una de molt recurrent i típica. Que trobem camagrocs??? Doncs fem una truiteta... hi ha qui diu que les cues dels camagrocs són indigestes però a mi una bona truita d'aquest bolet no se m'ha posat mai malament.

Simplement cal saltejar els camagrocs amb una mica d'oli i all trinxat i després cuallar-ho amb l'ou per fer la truita. Si es vol es poden escaldar abans de passar-los per la paella però hi ha qui ho fa directament amb oli.

dissabte, 30 d’octubre del 2010

Panellets

Massa:
500 gr ametlles
350gr de sucre
1 moniato petit
1 rovell d'ou

Decoració:
1 clara d'ou
pinyons
ametlla
coco
codonyat
cola-cao
nescafè

Seguint les indicacions de ma mare: es bull el moniato i se'n fa un puré. Hi afegeixes l'ametlla i ho vas barrejant a poc a poc, es tira el sucre i ho vas apretant amb les mans. Finalment s'hi posa el rovell d'ou per poder acabar de treballar la massa. Un cop es té la massa feta, es deixa reposar mitja hora (com a mínim) tapada amb un drap de cotó. Hi ha qui ho deixa reposar tota la nit però tambñe hi ha qui diu que massa repòs no li és bo.

Després es fan les formes que es vulguin: rodones pels pinyons, allargades per les d'ametlla, en forma de volcà els de coco, etc i s'hi barreja l'ingredient que falta en el cas dels de coco, xocolata o cafè.  En el cas dels d'ametlla i els de pinyons, abans de posar-hi els fruits secs es pinta el panellet amb clara d'ou i així s'enganxen més bé.

Els meus primers panellets

Els panellets de ma mare

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Crema de rovellons

Normalment tinc la sort que els bolets em venen sols a casa. Tinc un cunyat boletaire i sovoint ens en porta sense necessitat que nosaltres anem al bosc, i és que, de fet, si anem al bosc poca cosa trobem perquè ni el Salva ni jo hi entenem un borrall...

Però aquesta setmana la sort encara ha sigut més gran, enlloc de portar-me una cistella de rovellons, m'han portat la crema cuinada i tot. Estava boníssima, us passo la recepta per si algú ha anat a buscar bolets i no sap què fer-ne:

1 kg de rovellons
1 litre de brou de c
1 ceba
1 porro
1 pastanaga
oli, sal i pebre

Sofregim en una paella amb una mica d'oli els rovellons, deixem que treguin l'aigua i que es tornin a eixugar abans de reservar-los. En una cassola hi ofeguem les verdures tallades petites i quan esitgui hi podem afegir els rovellons juntament amb el brou per deixar-ho coure durant  uns 20 minuts. Quan estigui llest es passa per la batedora i pel xinès.

Es pot servir ben calentona i amb rovellons petitonets al damunt de la crema o amb tófona ratllada.


divendres, 22 d’octubre del 2010

Crema de carbassa

Ara que ja som a plena tardor i que ens ha arribat el fred de cop, tornen a venir de gust les cremes de verdures calentonetes.

2 o 3 cebes
3 carbassons o mitja carbassa (800gr aprox)
3 formatgets
una mica d'oli
llet: la mateixa quantitat que de carbassons
aigua o caldo: la meitat que la de carbassa

La crema de carbassa, com la de carbassó, normalment la faig amb ceba o amb porro. Primer sofregim la ceba o el porro amb una mica d'oli i quan ja ho tenim tovet i afegim els carbassons o les carbasses a daus i 3/4 de litre de caldo, aigua o llet.

Jo quan la faig de carbassó la faig amb llet, al Gerard li encanta, i hi poso una mica de nou moscada que li dóna un toc molt cremós. Quan ja està tot ben cuit i abans de tritura-ho hi afegeixo 2 o 3 formatgets i queda boníssima.

La de carbassa l'acostumo a fer o amb aigua o amb caldo i també hi afegeixo els formatgets al final. Però ara darrerament la de carbassa m'he acostumat a fer-la al vapor, pq sigui més sana, ja que el sofregidet és el que hi dóna el gust però deixa de ser un plat tan "light" com aparenta.

O sigui que si us ve de gust i voleu notar més el sabor, proveu-ho al vapor. Poseu la carbassa a daus i un parell de cebes tallades a quarts en una cassola per fer al vapor. Amb uns 20-25 minuts n'hi ha prou perquè estigui llest. Llavors amb l'aigua de sota que ha quedat tintada de carbassa es pot barrejar i triturar. No queda tan cremosa però si molt gustosa i sana. Al Gerard no li agrada tan, i m'ho detecta cada cop que la faig així però se la menja, no repeteix però tampoc la deixa.


En el de la foto hi ha3 tallets de brie al mig, que tb li donen un bon retoc final

dissabte, 16 d’octubre del 2010

Mongetes amb rovellons i llanegues

Com que aquest cap de setmana i després de les darreres pluges, pels nostres boscos hi haurà més boletaires que bolets, més que una recepta us faig una recomanació.

Saltejat de bolets amb all i julivert i acompanyat del què us vingui de gust o del què tingueu per casa. A nosaltres amb els bolets que ens van portar dimarts vam combinar-ho amb seques i carn de xai. Ens vam llepar els dits!!!!!!!!!

dimecres, 13 d’octubre del 2010

Llom amb pinya

INGREDIENTS:

2 o 3 pastanagues
1 ceba
oli
llom a talls (millor del de dos colors)
farina
sucre cremat
pinya en almibar

ÉS MOLT SENZILL.

Primer de tot, amb una mica d'oli, es fregeix una mica el llom prèviament enfarinat i un cop fet volta i volta es reserven els talls. A continuació, es ratllen les pastanagues i es talla la ceba petitoneta. Es posen a sofregir en el mateix oli del llom. Quan ja estan les verdures tovetes s'hi tira el sucre cremat líquid, un raig que ho tenyeixi tot però sense passar-se (un parell de cullerades) i el suc de la pinya, ho remenes una mica i el deixes a foc lent uns minuts.

Abans d'afegir-hi el llom es pot passar el suc pel colador xines o pel turmix si us agrada el gust de la pastanaga. es torna a posar a la cassola i s'hi afegeix el llom i els talls de pinya per sobre. Es deixa a foc lent 5 minutets i ja es pot servir.

dijous, 23 de setembre del 2010

Risotto amb bolets

Sempre que l'he fet ha tingut un èxit!!!!!!!! i és molt pràctic pq deixes fet el sofregit el matí i just quan arriben els convidats, a temps d'estar xerrant una estona i fer l'aperitiu, se't fa  l'arròs.

50gr de formatge parmesà
mantega tallada a trossets
200gr de ceba
bolets variats (jo utilitzo una bossa de bolets congelats de La Sirena)
oli
350gr d'arròs
1 cervesa
700gr de caldo de verdures molt calent (o de pollastre)
sal


Preparació

Si tens thermomix o un aparell similar, pots ratllar el parmesà 10 segons a velocitat progressiva 5-10, sinó és millor comprar-lo molt. Retira i reserva
Fes un sofregit amb la ceba ben trossejada i l'oli. Quan ja estigui rosseta afegei-hi els bolets i ves-ho remenant a foc lent durant 10 minutets.
Incorpora l'arròs i remena-ho amb el sofregit. A continuació hi afegeixes la cervesa i ho deixes 5 minuts sense tapa perquè s'evapori l'alcohol. Afegeix el caldo ben calent i la sal. A partir d'aquí ja és a ull, segons l'arròs que hi tiris i el què trigui a coure's. Quan l'arròs ja estigui al dente i quedi una mica caldós, s'hi afegeix el parmesà i la mantega i es remena just abans d'apagar el foc i deixar-ho reposar tapat un parell de minuts.

Ja es pot muntar el plat.

Si es vol fer en plan pijadeta, es pot enmotllar i al damunt s'hi posen 3 o 4 talls de pernil d'ànec i s'espolvoreja amb més formatge parmesà.

ESTÀ SUPER BO I NO ES TRIGA NI MITJA HORETA A FER-LO!!!!


dimarts, 21 de setembre del 2010

Aperitius amb pa de motlle

Si se us acosten celebracions i heu de tenir convidats a casa, enlloc de fer el típic aperitiu amb olives, escopinye si patates, podeu quedar molt bé fent servir pa de motlle i el què tingueu a la nevera....


Agafes les llesques de pa de motlle i amb un corró les aplanes fins a deixar-les ben llises. Les untes amb el què vulguis (patè, formatge d'untar...) o les cobreixes amb el que et vingui de gust (salmó, pernil dolç i formatge, tonyina, bacallà fumat, etc). Després les enrotlles com si fessis un braç de gitano i les emboliques amb paper film per posar-les  a la nevera a reposar un parell d'hores. Durant aquesta estona el pa s'impregna del què l'hagis untat i quan falti poc per servir l'aperitiu, ho treus de la nevera, treus el paper film i ho talles a rodanxes.

La foto està feta abans d'acabar-los pq es vegi bé el farcit però es poden decorar amb formatge en pols, olives, olivada, un trosset de pinya, cranc, etc, etc

dilluns, 20 de setembre del 2010

Aniversari a la vista!!!!!!!!

Avui el meu fill  gran fa 4 anys i ens ha demanat un "pastís de lacasitos" per portar al cole... I quan ja el teníem quasi fet m'ha demanat si un dia n'hi podia fer un NOMÉS de xocolata blancaque a ell li agrada més que la negra... doncs bé, al final, amb una mateixa recepta hem tingut 2 pastissos d'aniversari. Un pel cole i un per bufar les espelmes a casa........




I la recepta??? doncs és la de coca de iogurt de tota la vida. Simplement es guarneix per sobre com més de gust ens vingui i queda completament diferent.

INGREDIENTS:
- 3 ous
- 150 gr de sucre (la recepta original diu 200 gr)
- un iogurt
- 100 gr d'oli
- 170 gr de farina
- 1 sobre de llevadura
- 1 raig d'anís

Es barregen els ous amb el sucre, després s'abova el iogurt i l'oli i es continua remenant, per últim s'incopora la farina i la llevadura i quan està tot ben barrejat s'hi afegeix el raig d'anís al gust. S'emmotlla i cap al forn mitja horeta a 170º.

Un cop desenmotllat, cal fer volar la imaginació. Es pot farcir de mermelada, i fer les cobertures al gust de cadascú: per demà els he cobert amb dues capes de xocolata blanca en el cas del motlle-osset (fosa en la primera capa i ratllada en la segona) o bé amb xocolata negra, ratlladura de xocolata blanca i lacasitos en el cas de la segonaa foto.

dimecres, 8 de setembre del 2010

Pastís ràpid de poma

Avui és el meu sant. No el celebro mai però aqt any m'ha trucat tanta gent recordant-m'ho que val la pena fer un pastisset ;)

INGREDIENTS:


- 3 o 4 pomes grans
- 2 ous
- 100 gr de farina
- 200 de sucre (jo en poso 140gr)
- 1 sobre de llevadura
- 2 cullerades de mantega fosa
- Mermelada (jo he posat almíbar fet amb sucre royal, anis I una mica d’aigua)

Guardar una poma per la guarnició. Si es vol que quedi estil coca fer servir dues pomes per la massa i si es vol que quedi tipus crema 3 pomes. De les dues maneres està bona però a mi m'agrada més tipus coca, amb només 2 pomes i 1 per la guarnició.

- Pelar i trossejar petites les pomes, incloure juntament amb la resta d’ingredients en un bol i triturar-ho amb el “mini-pimer” fins que quedi com una crema. Posar-ho en un motlle a punt pel forn.

- Pelar la poma restant, tallar-la a quarts i de cada quart fer-ne fines làmines que utilitzarem per guarnició i les disposem damunt de la massa en forma circular.

- Posar al forn, 10 minuts a 200º I 15 minuts més a 180º. Un cop comprovem que ens surt un ganivet net, sense parar el forn, pinzellem la superficie amb l’almibar o la mermelada i ho continuem fornejant cinc minuts més,

Deixem refredar, desenmotllem i llesta per servir!


dimarts, 7 de setembre del 2010

Cigrons amb espinacs

Avui és el dia de la tornada al cole i se suposa que el de la tornada a la normalitat. Per mi no en té res de normal pq acabo de tenir un segon fill i enlloc de deixar el gran al cole i marxar pitant cap a treballar, m'he quedat a casa i la gran missió del matí és ocupar-me del peque i tenir el dinar fet a les 12 quan torni el gran. Per tant, a partir d'avui els menús tindran encara més importància en el meu dia a dia.

Avui he tret cigrons i espinacs del congelador per fer el primer plat i escalopa de vedella per segon.

Els cigrons sempre m'han costat de menjar però barrejats amb espinacs i panses, en canvi, els trobo deliciosos.

Primer de tot hem de saltejar els espinacs a foc molt lent en una paella amb oli ben calent. S'hi pot posar una mica d'all trossejat si us agrada i sinó simplement els espinacs amb sal. Cal fer-ho a foc ben lent perquè quedin ben tovets i el toc final és quan ja estan al punt per menjar-te'ls afegir-hi panses i anar.ho remenant fins que quedin un pèl gelatinoses i els doni un toc dolcet.

És un plat que m'encanta tot i que 2 dels ingredients, els cigrons i les panses, per separat no me les menjaria pq no me n'agrada el gust. Així doncs queda demostrat que les combinacions de sabor són la clau a la cuina.

dimarts, 24 d’agost del 2010

Flam de coco

ls especialistes en fer-lo són en primer lloc la meva mare i el relleu l'ha pres el meu home, és un crack fent aquests postres.

INGREDIENTS:
- 3 ous
- sucre al gust
- llet 2 tasses i mitja
- coco ratllat (1 paquet 100 gr aprox)

- Es posa la llet a escalfar en un cassó. Quan estigui calenta es retira del foc i es reserva. Per altra banda es baten els ous amb el sucre i s'ajunten a la llet encara calenta. S'afegeix el coco ratllat a la barreja i es bat cuidadosament.
- En un motlle hi posem el caramel líquid al fons i hi afegim el preparat que hem fet per al flam i es tapa amb film transparent x evitar que es vessi durant la cocció. Es posa el motlle en una plata de forn plena d'aigua fins a la meitat i es cou al bany Maria. El forn pot estar precalentat  a temperatura mitja i es deixa coure durant uns 40 minuts (es pot comprovar com amb els pastissos, introduint un ganivet i si surt net senyal que està ben cuit).
- deixar refredar i desenmotllar abans de servir.

dilluns, 23 d’agost del 2010

Pastís de salmó

INGREDIENTS:
- un paquet de pa de motlle sense crosta
- maionesa o formatge d'untar tipus philadelphia
- tonyina
- salmó
- tranxetes o formatge suau
- gambes, palets de cranc per la guarnició
- enciam
- 3 ous durs

Estenem 3 llesques de pa de motlle una al costat de l'altre fent un rectangle i les untem amb maionesa estenent-la amb un pinzell o bé amb formatge d'untar, hi posem una capa de salmó al llarg de tot el rectangle. Ho tapem amb 3 llesques més que tornem a untar amb mantega i les cobrim de làmines de formatge; seguint el mateix procediment, les tapem, untem i hi posem tonyina ben estesa per acabar tapant amb 3 llesques més.

A dalt de tot ho cobrim amb salmó fins als costats que no es vegi el pa de motlle de les puntes i al damunt hi podem posar la guarnició que volguem ho tinguem. Palets de cranc, olives, pinya a trossets, gambes, etc. etc, el què més ens vingui de gust.

Per últim i pq no es vegin les diferents llesques superposades pels costats, trinxem enciam i el barregem amb maionesa, tonyina i els ous durs ratllats fins a fer una massa que escampem amb un pinzell pels dos costats laterals fins a deixar ben tapat el pa.

TRUQUILLO: Pq quedi tovet, el prepares el dia abans i el guardes a la nevera tapat amb dues capes de film transparent sense deicar-lo respirar. Així la maionesa o el formatge philadelpia impregnen les llesques de pa i queda més unitari.

No deixa de ser un entrepà però et deixa com un Senyor si tens convidats.

dimarts, 17 d’agost del 2010

Amanida de fumats

Com a primer plat pels migdies calurosos d'estiu o pels sopars lleugers després de dinars copiosos i llargues sobretaules, les amanides són ideals. A més, tenen la gran ventatge que mentre tinguis una base i coses vàries al rebost pots posar fil a la teva imaginació i fer-la de tot el què vulguis.

En aquest cas ens decantem per una combinació de fumats i fruites.

INGREDIENTS:
- Enciam, barreja primavera i canònigs
- olives
- Bacallà fumat
- Salmó fumat
- Barreja de fruits secs: anous, pipes, panses, etc
- meló
- mores silvestres

L'el·laboració no té massa secret. Disposar tota la base en una plata i escampar-hi les olives talladetes per la meitat. Amanir amb oli i sal aquesta base abans de posar-hi la resta d'ingredients. Tallar els fumats ben petitons i escampar-los per sobre, tallar el meló en quadradets, escampar les mores silvestres i, per últim cobrir-ho de la barreja de fruits secs.

Fet d'aquesta manera la base ja està condimentada i cadascú es pot acabar d'amanir el plat amb vinagre de mòdena, vinagreta de gerds o el què més li agradi.

dissabte, 14 d’agost del 2010

Truita de patates i ceba

Per començar... en farem una de ben bàsica, recorrent, saborosa i que ens pot treure de més d'un embolic si se't presenta més gent del compte i només pensaves fer un pa amb tomàquet i embotit, o si al darrer moment veus que no tens aperitiu.

INGREDIENTS:
- 4 o 5 patates
- 2 o 3 cebes
- de 6 a 8 ous
- oli

- Sofregirem primer la ceba amb oli a foc lent perquè quedi ben rostideta però sense cremar-se, quan la ceba s'hagi anat fent petitona i si la tastes està toveta i dolceta, es pot colar i separar.
- Fregirem les patates tallades a daus o a tires com si es fessin patates fregides (amb una mica de sal), amb abundant oli. Anirem remenant contínuament i a mesura que  vagin quedant cuites, en el cas de que estiguin fetes a tires amb una espàtula de fusta les anirem partint a trossets més petitons.
- Un cop rossetes, també les colarem i les barrejarem amb la ceba ja cuita.
- Batem els ous en un bol gran i hi afegim sal. El tastem i hi afegim la barreja de patata i ceba, ho remenem bé
- Mentrestant, posem una paella antiadherent al foc amb el fons cobert d'una fina capa de l'oli que hem colat de quan hem cuit les cebes i patates: hi tirem la barreja d'ou, patata i ceba i deixem que cualli per un costat.
- Quan hagi cuallat, girem la truita. Els més atrevists que ho facin com vulguin, jo m'ajudo d'un plat i amb prou feines no em cau a terra perquè sol ser gran i pesa.
- Repetim la operació fins que estigui rosseta dels dos costats i segons el gust de cadascú pel què fa al punt de coure-la.

I A MENJAR!!!!!!!!!!