dimarts, 3 de gener del 2012

Carxofes farcides

Un plat que ha tingut molt èxit, en les dues versions que he fet, amb gambes i amb pernil.




Ingredients:
8 carxofes
1 llimona
gel
400 gr gambes pelades
50 gr de mantega
50 gr farina
llet (a ull)
nou moscada
Formatge de mel (de cabra)
Pernil

Preparació:
Pelem les carxofes treient les fulles més dures i escapcem la part de dalt de tot deixant-les planes i retallem una mica la base perquè s'aguantin. Les posem a bullir en una olla plena d'aigua, sal i el suc d'una llimona. Quan hagin bullit 30 minuts, en tastem una fulla per saber si ja estan prou toves i les retirem del foc. Les posem en una plata amb una base de gel (recomanació que vaig veure en un llibre juntament amb lo de bullir-les amb llimona pq no ennegreixin).

Mentre les carxofes es refreden, preparem una betxamel de gambes. En primer lloc fonem la mantega en una paella. Salem les gambes i les coem amb la mantega anar remenannt a foc lent. Quan les gambes estan mig cuites hi afegim la farina barrejant-ho tot perquè quedi com una pasta però sense que se'ns xafin les gambetes. Anem deixant coent la farina i quan ja estigui rosseta, hi anem afegint la llet (millor una mica calenta), no sé dir quanta, jo ho faig a ull, com si fos una betxamel normal. Anar barrejant i anar lligant la textura. Per últim ho salem i hi posem una mica de nou moscada per donar-hi gust.

Amb aquesta barreja podem farcir les carxofes. No cal treure res de dins si no es vol. S'aixafen les fulles interiors sobre el cor de la carxofa i s'hi posa el farcit al damunt. Si són carxofes molt peludes es pot treure el pelatge abans de farcir.

En el cas de les carxofes de gambes, jo les vaig acompanyar d'escopinyes al cava com a la recepta de les tallarines d'algues. I al capdamunt ho vaig decorar amb una gamba argentina i cap  a gratinar 10 minutets al forn perquè es coés la gamba.




Si voleu fer farcit de pernil és encara més senzill. Quan xafem les fulles interiors de les carxofes hi posem a la base el formatge de mel (és un formatge de cabra amb gust de mel que venen aquí el poble, podeu provar amb qualsevol formatge d'untar). I al damunt hi posem trossets de pernil salat tallats ben petits. No escatimem, posem-n'hi força.I a sobre de tot, sense betxamel ni res, directament formatge ratllat i a gratinar al forn uns minutets.


Amb gambes a l'esquerra, amb pernil a la dreta


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada