dilluns, 7 de març del 2011

Mussaka

Ingredients:
2 albergínies
carn picada (mig quilo)
500 ml de tomàquet triturat
1/2 carbassó
1 ceba
2 pastanagues

Tallem les albergínies a rodanxes primetes i les coem al vapor. Les deixem escórrer i les reservem. Fem un sofregit amb les verdures tallades ben petitones i el tomàquet triturat amb una cullerada de sal i una de sucre. Ho deixem coure a foc lent uns 15 minuts fins que el tomàquet hagi perdut l'acidesa. Hi afegim la carn picada, recticiquem de sal i pebre i ho deixem coure uns 15 minuts més anar-ho remenant i aixafant amb una espàtula. Un cop estigui ben cuit, disposem les rodanxes d'albergínia en una plata pel forn i anem fent muntanyetes alternant albergínia i carn amb verdures (si es vol la carn i les verdures es poden passar per la trituradora perquè quedi tot més menudet i els nens ni se n'enteren).




Quan tenim les muntanyetes fetes, fem la betxamel i les cobrim. Ho espolsem amb formatge ratllat i ho posem al forn 10 minuts temp dalt i baix + gratinat a uns 170º. Per fer la betxamel, deixem desfer 50 gr de mantega en una paella o cassó. Un cop desfeta hi afegim la farina (jo ho faig a ull, fins que quedi una massa espesseta) i després  hi anem afegint la llet (una mica calentona) anar remenant fins que la salsa vagi espessint i quedant consistent. Per últim hi afegim una cullerada de sal i un polsim d'anou moscada.


Amb la thermomix. Posar tots els ingredients del sofregit al vas i triturar 5 segons a vel 5. Baixar els restos amb l'ajuda d'una espàtula  i programar 20 min temp Varoma velocitat 1. Posa el recipient Varoma amb les albergínies al damunt. Un cop passats els 20 minuts, deixar a escórrer les albergínies i afefir la carn, sal i pebre al vas. Programar 20 min, gir a l'esquerra, velocitat cullera.
Un cop muntada la mussaka. Per fer la betxamel, sense netejar el vas s'hi posa 50 gr d'oli i programa 1 minut temp 50º i velocitat 1. Afegeixes la farina (100 gr) i programes 2 minuts, 100º vel 1. Per últim incorpores la llet, la sal i l'anou moscada i programes 8 minuts, 100º vel 3.


Per cert, que aquest cop hi vaig posar mig carbassó que em quedava per la nevera però la recepta original era amb xampinyons laminats i també li dóna un toc boníssim.

2 comentaris:

  1. Ummm té molt bona pinta aquesta mussaka. Així individuals no les havia vist mai. Jo sempre la havia fet amb làmines al través i després al servir-la feia el tall que necessitava. M'agrada el teu format perquè és ideal per convidats. Queda més bona presentació. Llàstima que no m'arribi la oloreta...

    ResponElimina
  2. Si, jo tb sempre ho havia vist com dius tu però així sembla que a la gent li costa menys menjar-ne una porció i repetir. Com dius tu va molt bé quan tens convidats... Sorry per les meves fotos, són tretes de dies de cada dia sense presentacions espectaulars però ja es veu la idea... La oloreta boníssima i el gust.... molt melós, amb les verduretes la carn queda molt suau ;) Ens llegim!

    ResponElimina