dissabte, 30 d’octubre del 2010

Panellets

Massa:
500 gr ametlles
350gr de sucre
1 moniato petit
1 rovell d'ou

Decoració:
1 clara d'ou
pinyons
ametlla
coco
codonyat
cola-cao
nescafè

Seguint les indicacions de ma mare: es bull el moniato i se'n fa un puré. Hi afegeixes l'ametlla i ho vas barrejant a poc a poc, es tira el sucre i ho vas apretant amb les mans. Finalment s'hi posa el rovell d'ou per poder acabar de treballar la massa. Un cop es té la massa feta, es deixa reposar mitja hora (com a mínim) tapada amb un drap de cotó. Hi ha qui ho deixa reposar tota la nit però tambñe hi ha qui diu que massa repòs no li és bo.

Després es fan les formes que es vulguin: rodones pels pinyons, allargades per les d'ametlla, en forma de volcà els de coco, etc i s'hi barreja l'ingredient que falta en el cas dels de coco, xocolata o cafè.  En el cas dels d'ametlla i els de pinyons, abans de posar-hi els fruits secs es pinta el panellet amb clara d'ou i així s'enganxen més bé.

Els meus primers panellets

Els panellets de ma mare

dimecres, 27 d’octubre del 2010

Crema de rovellons

Normalment tinc la sort que els bolets em venen sols a casa. Tinc un cunyat boletaire i sovoint ens en porta sense necessitat que nosaltres anem al bosc, i és que, de fet, si anem al bosc poca cosa trobem perquè ni el Salva ni jo hi entenem un borrall...

Però aquesta setmana la sort encara ha sigut més gran, enlloc de portar-me una cistella de rovellons, m'han portat la crema cuinada i tot. Estava boníssima, us passo la recepta per si algú ha anat a buscar bolets i no sap què fer-ne:

1 kg de rovellons
1 litre de brou de c
1 ceba
1 porro
1 pastanaga
oli, sal i pebre

Sofregim en una paella amb una mica d'oli els rovellons, deixem que treguin l'aigua i que es tornin a eixugar abans de reservar-los. En una cassola hi ofeguem les verdures tallades petites i quan esitgui hi podem afegir els rovellons juntament amb el brou per deixar-ho coure durant  uns 20 minuts. Quan estigui llest es passa per la batedora i pel xinès.

Es pot servir ben calentona i amb rovellons petitonets al damunt de la crema o amb tófona ratllada.


divendres, 22 d’octubre del 2010

Crema de carbassa

Ara que ja som a plena tardor i que ens ha arribat el fred de cop, tornen a venir de gust les cremes de verdures calentonetes.

2 o 3 cebes
3 carbassons o mitja carbassa (800gr aprox)
3 formatgets
una mica d'oli
llet: la mateixa quantitat que de carbassons
aigua o caldo: la meitat que la de carbassa

La crema de carbassa, com la de carbassó, normalment la faig amb ceba o amb porro. Primer sofregim la ceba o el porro amb una mica d'oli i quan ja ho tenim tovet i afegim els carbassons o les carbasses a daus i 3/4 de litre de caldo, aigua o llet.

Jo quan la faig de carbassó la faig amb llet, al Gerard li encanta, i hi poso una mica de nou moscada que li dóna un toc molt cremós. Quan ja està tot ben cuit i abans de tritura-ho hi afegeixo 2 o 3 formatgets i queda boníssima.

La de carbassa l'acostumo a fer o amb aigua o amb caldo i també hi afegeixo els formatgets al final. Però ara darrerament la de carbassa m'he acostumat a fer-la al vapor, pq sigui més sana, ja que el sofregidet és el que hi dóna el gust però deixa de ser un plat tan "light" com aparenta.

O sigui que si us ve de gust i voleu notar més el sabor, proveu-ho al vapor. Poseu la carbassa a daus i un parell de cebes tallades a quarts en una cassola per fer al vapor. Amb uns 20-25 minuts n'hi ha prou perquè estigui llest. Llavors amb l'aigua de sota que ha quedat tintada de carbassa es pot barrejar i triturar. No queda tan cremosa però si molt gustosa i sana. Al Gerard no li agrada tan, i m'ho detecta cada cop que la faig així però se la menja, no repeteix però tampoc la deixa.


En el de la foto hi ha3 tallets de brie al mig, que tb li donen un bon retoc final

dissabte, 16 d’octubre del 2010

Mongetes amb rovellons i llanegues

Com que aquest cap de setmana i després de les darreres pluges, pels nostres boscos hi haurà més boletaires que bolets, més que una recepta us faig una recomanació.

Saltejat de bolets amb all i julivert i acompanyat del què us vingui de gust o del què tingueu per casa. A nosaltres amb els bolets que ens van portar dimarts vam combinar-ho amb seques i carn de xai. Ens vam llepar els dits!!!!!!!!!

dimecres, 13 d’octubre del 2010

Llom amb pinya

INGREDIENTS:

2 o 3 pastanagues
1 ceba
oli
llom a talls (millor del de dos colors)
farina
sucre cremat
pinya en almibar

ÉS MOLT SENZILL.

Primer de tot, amb una mica d'oli, es fregeix una mica el llom prèviament enfarinat i un cop fet volta i volta es reserven els talls. A continuació, es ratllen les pastanagues i es talla la ceba petitoneta. Es posen a sofregir en el mateix oli del llom. Quan ja estan les verdures tovetes s'hi tira el sucre cremat líquid, un raig que ho tenyeixi tot però sense passar-se (un parell de cullerades) i el suc de la pinya, ho remenes una mica i el deixes a foc lent uns minuts.

Abans d'afegir-hi el llom es pot passar el suc pel colador xines o pel turmix si us agrada el gust de la pastanaga. es torna a posar a la cassola i s'hi afegeix el llom i els talls de pinya per sobre. Es deixa a foc lent 5 minutets i ja es pot servir.