dissabte, 14 de gener del 2012

Creps d'espinacs i panses

Fem la massa de les creps segons la recepta base i la deixem reposar com a mínim mitja hora.



Preparació dels espinacs:

Tradicional: Agafem els espinacs ben nets i escorreguts (poden ser congelats) i els passem per la paella saltejant-los amb l'oli i els alls tallats ben menuts. Tapem i ho deixem a foc mig (5-6) i anem remenant de tant en tant. Quan portin uns 15 minuts, hi afegim les panses i ho deixem 5 minutets més. Rectifiquem de sal i reservem.

Thermomix: Posem un raig d'oli i els alls en el vas. Triturem 5 segons vel 10 i baixem les restes cap avall. Programem 12 minuts, temp varoma, gir a l'esquerra, velocitat cullera. Quan hagin passat 2 minuts sense parar la màquina hi afegim els espinacs pel bocal i una cullerada de sal. Quan piti, parem la máquina, hi afegim les panses i programem 3 minuts més, mateixa temperatura, velocitat i gir. 

Preparació de les creps:

Posem una mica de mantega en una paella antiadherent i quan estigui desfeta hi aboquem un cullerot de líquid per creps. L'escampem perquè n'hi hagi per tota la superfície de la paella i quan estigui cuallada per una banda (uns 20 segons), la girem amb una espàtula. Posem el farcit (els espinacs amb panses) en una meitat de la rodona i la tapem amb l'altre meitat.

Ho podem servir espolvorejat amb formatge.




dimecres, 11 de gener del 2012

Rap a la marinera


Aquesta recepta prové del bloc Cuinateràpia. En el meu cas, he adaptat algunes de les parts del procés a la thermomix, però es pot fer completament sense cap robot tal com es veu a la recepta original.



Per a 8 persones:

2 raps grans tallats a rodanxes
1/2 kg de cloïsses
1/2 kg de musclos
16 gambes
2 cebes grans
2 tomàquets
1 copa de vi blanc
2 grills d'all
julivert
farina
10 ametlles torrades
1 bri de safrà en branca
1 culleradeta de pebre vermell
oli i sal.

Preparació:
Agafem les ametlles, els alls, el julivert i el safrà i ho triturem 15 segons velocitat progressiva 7-10 amb la Thermomix.  Hi aboquem el got de vi blanc i barregem 10 segons velocitat 4. Ho treiem i ho reservem. 
Preparem un fumet de peix per després. Pelem les gambes i posem els caps i les closques al vas juntament amb unca mica d'oli. Programem 3 minuts, temp Varoma velocitat 4. A continuació afegim els caps dels raps i una mica de sal. Programem 8 minuts 100º, velocitat 2.  Colem el contingut i reservem. Posem les cebes i els tomàquets al vas del robot tallats a quarts. Triturem 5 segons vel 3. Baixem les restes del vas i continuem. Hi posem 20gr d'oli i una cullerada de sal i programem 15 minuts, temperatura Varoma, velocitat cullera. Mentre la màquina ens comença el sofregit, nosaltres salem el rap, l'enfarinem i el passem una mica per la paella fregint-lo amb una mica d'oli. El reservem en una font d'alumini dins el forn calent. Posem el sofregitr resultant en una cassola. hi tirem la picada que teníem reservada, avivem el foc i deixem reduir vi un minut. A continuació hi incorporem el rap, les gambes, les cloïsses i els musclos, ja ben nets. Hi podem afegir una mica de fumet de peix i deixem que es vagi coent a foc mmig uns 10 minuts més.



dilluns, 9 de gener del 2012

Creps

Feia temps ara que no feia creps però els Reis hi han posat solució. M'han regalat una crepera amb el corresponent llibre de receptes. Ahir la vam provar fent creps senzilles però boníssimes:



Salades: - bacon(passat abans per la paella)-mozzarella-brie - 4 formatges (mozzarella, emmental, roquefort i cremós)
Dolces: - Nutella sola - Nutella i anous - Nutella i coco

O sigui que ja podem obrir una nova etiqueta per futures entrades: CREPS.

Aquí us deixo les mides per fer la massa i si no teniu "crepera" no cal que espereu que us en portin els Reis, feu servir la paella de les truites, que no hi ha excusa!




Ingredients
- 2 ous
- 1 cullerada de sal
- 1 cullerada gran d'oli
- 250 gr de farina
- mig litre de llet

Preparació

Posem tots els ingredients en un bol i els barregem amb el mini-pimer (o amb thermomix 20 segons, vel 4). Deixem reposar la massa com a mínim mitja hora. Un cop reposada, agafem una mica de mantega i la deixem desfer en una paella a velocitat mitja-alta (el 7 en inducció). Quan la mantega estigui desfeta hi aboquem un culleró de líquid i l'escampem per tota la paella. Ho deixem coure uns 20 segons i amb una espàtula ho girem amb molt de compte. Quan s'estigui coent per l'altra banda ja s'hi pot posar el farcit que es vulgui i es dobla per la meitat, fent un triangle o enrotllant-la, com es prefereixi.


dissabte, 7 de gener del 2012

Salmó a la taronja





Si us agrada el salmó, aquesta recepta és molt senzilla i super suau.

Ingredients:
-10 talls de salmó
- 4 taronges
- sal gruixuda
- xampinyons
- 1 pebrot verd
- 1 pebrot vermell
- 2 cebes

Preparació:
Talles les taronges en rodanxes i les disposes en una plata pel forn fent un "llit" de taronja. A sobre hi col·loques els talls de salmó amb sal i pebre (la pell tocant la plata). Exprimeixes les taronges que han sobrat i aboques el suc al damunt del salmó. Per últim escampes sal gruixuda (tipus maldon) per tota la plata (un grapat).

Poses la plata al forn mitja hora a 170º. Els últims 10 minuts pots agafar una cullera i anar regant el peix amb el suquet de taronja que encara queda a la plata.

Per la guarnició fas un saltejat amb les verdures. Lamines els xampinyons i talles la resta de verdures en juliana. Poses un raig d'oli en una paella i les sofregeixes totes juntes durant la mateixa estona que tens el peix al forn, ,però a foc molt i  molt suau perquè quedin ben tovetes i  no cremades ni cruixents.

Ho serveixes amb les rodanxes de taronja cobertes del saltejat de verdures i el salmó al costat. Suau, gens carregós, gustós i boníssim!


dimarts, 3 de gener del 2012

Carxofes farcides

Un plat que ha tingut molt èxit, en les dues versions que he fet, amb gambes i amb pernil.




Ingredients:
8 carxofes
1 llimona
gel
400 gr gambes pelades
50 gr de mantega
50 gr farina
llet (a ull)
nou moscada
Formatge de mel (de cabra)
Pernil

Preparació:
Pelem les carxofes treient les fulles més dures i escapcem la part de dalt de tot deixant-les planes i retallem una mica la base perquè s'aguantin. Les posem a bullir en una olla plena d'aigua, sal i el suc d'una llimona. Quan hagin bullit 30 minuts, en tastem una fulla per saber si ja estan prou toves i les retirem del foc. Les posem en una plata amb una base de gel (recomanació que vaig veure en un llibre juntament amb lo de bullir-les amb llimona pq no ennegreixin).

Mentre les carxofes es refreden, preparem una betxamel de gambes. En primer lloc fonem la mantega en una paella. Salem les gambes i les coem amb la mantega anar remenannt a foc lent. Quan les gambes estan mig cuites hi afegim la farina barrejant-ho tot perquè quedi com una pasta però sense que se'ns xafin les gambetes. Anem deixant coent la farina i quan ja estigui rosseta, hi anem afegint la llet (millor una mica calenta), no sé dir quanta, jo ho faig a ull, com si fos una betxamel normal. Anar barrejant i anar lligant la textura. Per últim ho salem i hi posem una mica de nou moscada per donar-hi gust.

Amb aquesta barreja podem farcir les carxofes. No cal treure res de dins si no es vol. S'aixafen les fulles interiors sobre el cor de la carxofa i s'hi posa el farcit al damunt. Si són carxofes molt peludes es pot treure el pelatge abans de farcir.

En el cas de les carxofes de gambes, jo les vaig acompanyar d'escopinyes al cava com a la recepta de les tallarines d'algues. I al capdamunt ho vaig decorar amb una gamba argentina i cap  a gratinar 10 minutets al forn perquè es coés la gamba.




Si voleu fer farcit de pernil és encara més senzill. Quan xafem les fulles interiors de les carxofes hi posem a la base el formatge de mel (és un formatge de cabra amb gust de mel que venen aquí el poble, podeu provar amb qualsevol formatge d'untar). I al damunt hi posem trossets de pernil salat tallats ben petits. No escatimem, posem-n'hi força.I a sobre de tot, sense betxamel ni res, directament formatge ratllat i a gratinar al forn uns minutets.


Amb gambes a l'esquerra, amb pernil a la dreta