divendres, 30 de desembre del 2011

Coulant de turró



Ingredients:
1 barra de turró de Xixona (250gr)
75 gr de farina de reposteria
4 ous
100 gr de sucre
xocolata desfeta per decorar
1 trosset de mantega per untar els mottles

Preparació:
Torrem la farina en una paella a foc baix-mig sense deixar de remenar perquè no se'ns enganxi (en el meu primer intent vaig haver de tirar-ho perquè se'm va cremar). Quan agafa un lleuger toc daurat ho retirem i la deixem refredar.

Untem 12 motlles tipus magdalena o flamera amb la mantega i posem el forn a pre-escalfar a 180º.

Posem tots els ingredients (menys la xocolata) en un bol que s'hi pugui passar el turmix o bé al vas de la thermomix. Quan tenim el sucre, el turró tallat a daus, els ous i la farina en un bol, ho triturem tot amb l'aparell que ens vagi més bé fins a fer una massa força espessa (termomix:: 15 segons, vel 7).

Omplim els motlles fins a unes 3/4 parts i ho posem al forn a 180º durant 8 o 9 minuts. Cal que el cor quedi líquid o sigui que no ens podem passar de temps ja que sínó quedaran magdalenes (també em va passar en el meu primer intent).


Hi posem la xocolata calenta pel damunt (la desfem mentre tenim els coulants al forn) i a taula de seguida per trobar el cor desfet. Queda boníssim i al ser petitó és un postre que sempre hi cap.

Truc conservació: si 12 coulants són masses, es poden congelar directament en cru amb el motlle i tot i el proper dia treure'ls a l'hora dels postres i fornejar-ho 15 minuts enlloc de 8.



diumenge, 18 de desembre del 2011

Macarrons de cacau amb bacon, codonyat i panses

Una altra tipus de pasta fresca que no sabia com cuinar. I el Gerard que no sé què s'imaginava (per això de ser de cacau) que volia que els hi fés tan si com no... I al final, inspirant-me en l'amanida de Cal Ramonet, en va sortir això. Va quedar si més no, curiós, i bo, si, també estava bo.


macarrons de cacau en cru

Ingredients:
250 gr de macarrons de cacau
150 gr de bacon
codonyat
panses

Preparació:
Posem una mica d'oli en una paella i hi comencem a fregir el bacon a foc lent. Quan vagi perdent el seu propi greix hi afegim les panses i el codonyat tallat ben petit. Ho anem remenant i ho reservem fins que tinguem la pasta a punt.

Al ser pasta fresca amb 4 minuts bullint en té prou. Un cop escorreguda, li tirem per sobre la barreja i llest per menjar. No cal ni afegir-hi res. El contrast de gustos dolç-salat li dóna un toc original.

dissabte, 17 de desembre del 2011

Tallarines d'algues amb cloïsses al cava

Vaig comprar pasta fresca ecològica i no sabia com cuinar-la. En aquest cas, eren tallarines d'algues i em va semblar que s'havien d'acompanyar d'algun element marítim. Per això quan una amiga em va regalar una revista del Descobrir Cuina que contenia la recepta de les cloïsses al cava, em va semblar una bona unió i ho he provat avui.




Ingredients:

250 gr de tallarines d'algues
250 gr de cloïsses
oli
1 got de cava
1 porro (la part blanca)
1 cullerada de maizena



Preparació:
Posem a escalfar l'oli en una paella. Tallem la part blanca del porro a trossos menuts i l'afegim a l'oli perquè es comenci a daurar a foc. Al cap d'uns minuts, quan estigui semicuit, s'hi aboca el cava i es deixa reduir a la meitat.

Un cop tinguem el cava reduit, ho salem i hi afegim les cloïsses. Ho tapem i les hi deixem un minut perquè es vagin obrint. Paral·lelament posem a bullir aigua amb sal i quan comenci l'ebullició hi afegim les tallarines. Amb 4 minuts n'hi ha prou perquè estiguin aldente. Mentrestant, destapem la paella amb les cloïsses, hi afegim una cullerada petita de maizna i ho ben barregem tot, cloïsses i salsa. Ja podem parar el foc.

Quan tinguem la pasta llesta i escurreguda i tirem la salsa amb les cloïsses pel damunt i a punt per sucar-hi pa!




dilluns, 12 de desembre del 2011

Crema de fredolics amb sal de romaní





He estat buscant alguna recepta de sopa o crema de fredolics i n'he trobat un parell, una més liquida, sense triturar i una altra de triturada. De les 2 he agafat la que semblava més una crema i l'he tunejat a la meva manera adaptant-la  a la thermomix (per qui no en tingui, consulteu la original).

Ingredients:
1 ceba gran
50 gr de mantega
300 gr de fredolics per la crema
100 gr de fredolics per decorar
mig litre de caldo de pollastre
sal aromatizada amb romanó i espígol

Preparació:
Posem la mantega al vas, 2 minuts, temperatura 37º velocitat cullera. Hi afegim la ceba tallada a quarts. Triturem la ceba amb 3 cops de turbo. Baixem les restes del vas i programem 10 minuts temperatura varoma velocitat cullera. En acabat els 10  minuts he vist que encara li faltava una mica a la ceba i li he posat 5 minuts més a la mateixa velocitat i temperatura.
He afegit els 300 gr de fredolics i ho he barrejat 2 minuts, gir a l'esquerra, temperatura Varoma, velocitat cullera. Hi he afegit el caldo (mig litre) i ho he deixat bullir 20 minuts, primer amb el vas tapat i els últims 5 minuts destapat (velocitat cullera, temperatura Varoma).Finalment, ho he triturat tot a velocitat progressiva de 5 a 10.
Sal aromatitzada
Paral·lelament, he trinxat l'all i l'he posat a fregir amb una miqueta d'oli en una paella. Hi he tirat els frecolics restants, els més petits, i els he salat amb la sal aromatitzada de romaní i espigol (que hem fet en un taller de cuina a l'escola justament avui). Ho he saltejat durant uns minuts fins que els bolets han tret tota l'aigua i han quedat una mica cruixents. Ho he servit amb els fredolics per sobre de la crema i uns encenalls de formatge gruyere o parmesà. Més que bo, boníssim!

dimecres, 7 de desembre del 2011

Remenat de fredolics amb gambes i ou de guatlla

Qui ho havia de dir, principis de desembre, i va de bolets! de fredolics més concretament perquè pel que es veu són els que abunden aquesta darrera quinzena.



Ingredients:
1 Kg de fredolics
2 dents d'all
4 ous de gallina
gambes pelades
ous de guatlla
sal al gust

Pelem i trinxem els alls petitons. Posem un raig d'oli en una paella i hi aboquem els alls trinxadets perquè es vagin coent i vagin donant gust. Hi aboquem els fredolics, ja triats i nets. Posem el foc a terme mig i anem remenant els bolets de tan en tan deixant-los suar i treure tota l'aigua.

Colem els bolets per treure'n l'aigua resultant i tornem a posar un raig d'oli a la paella. Els tornem a saltejar i acte seguit hi aboquem les gambes pelades i els ous un a un. A mesura que cada ou toqui la paella es trenquen amb una espàtula i es va remenant fins que tinguin consistència i quedi com una truita desfeta.

En una paella petitona, fems els ous ferrats de guatlla i podem servir-los al damunt del remenat. Les gambes es poden servir enmig de la barreja o per separat.




dilluns, 5 de desembre del 2011

Magret d'ànec amb sals del món

Jo sempre havia cuit el magret com a peça sencera oi el laminava després. Fins que en un restaurant me'l van cuinar així i vaig pensar: més senzill impossible!



En aquest cas hi havia sal de hawai, d'austràlia i de l'oceà atlàntic.

Ingredients:
2 magrets d'ànec
4 patates
sals variades

Endollem la planxa (o la posem a escalfar als fogons segons el tipus). Comencem per pelar les patates i laminar-les amb la  mandolina. Les posem damunt la planxa ja calenta, amb un raig d'oli i un polsim de sal blanca. Quan comencen a estar cuites d'una banda les girem i en acabat les retirem i reservem tapades per no perdre l'escalfor.

Baixem al foc a la meitat i laminem els magrets d'ànec. Col·loquem els talls a la planxa i els deixem rostir poc a poquet perquè no quedin sobtats ni massa durs. Els girem i amb una espàtula els aixafem una mica perquè deixin anar el suc. Els treiem i els posem en paper absorvent per si els queda una mica d'aigua.

Servim amb sals de diferents llocs del món per poder saborejar-ne els gustos en contrast amb el deliciós gust del magret al punt.


diumenge, 4 de desembre del 2011

Trinxat de la cerdanya

Gracias a la cistella ecològica em va caure una col a les mans i vaig recordar que la verdura va molt més enllà de la que solem menjar (ja que ens cenyim al que agrada més als nens). I buscant buscant vaig trobar aquesta recepta de trinxat de la cerdanya (gentilesa de Lluís Mas) que vam disfrutar moltíssim!!!

Us la transcric com la vaig fer jo tot i que la font està super ben explicada:

Ingredients:
1 Kg de col
500 gr de patata
cansalada
2 alls
sal

Preparació:
Pelem les patates i les tallem a quarts. Tallem la col a trossos petits i ho posem tot a bullir en aigua amb una cullerada de sal. Pot trigar una mitja hora a quedar ben tou. Mentrestant, en una paella amb una mica d'oli i fregim els dos alls (jo els vaig partir per la meitat perquè deixessin gust però es poguessin retirar, suposu que hi ha gent que els trinxa menuts i ho barreja tot al final).
Junt amb els alls hi afegim els talls de cansalada i els anem daurant a foc molt lent (un 3 o 4 de la vitro). Ho anem controlant, anar girant els talls i amb una espàtula els anem aixafant perquè vagint treient el seu suc. Podem estar coent la cansalada quasi bé tota l'estona que triguem a bullir la verdura.
Un cop tot llest, colem la verdura i en un bol la trinxem amb la mateixa espàtula. Poden quedar trossets perquè es tracta d'un trinxat no d'un puré, com molt bé explica LLuís Mas a la seva recepta. Quan ho tenim una mica trinxat hi aboquem l'oli resultant de coure la cansalada i ho barregem bé.
Acte seguit ho posem a la paella calenta i li anem donant voltes com si es tractés d'una truita rodona, de manera que quedi tot quallat.
Un cop passat per la paella ja es pot servir amb els talls de cansalada al damunt.