dijous, 25 de novembre del 2010

Caldo i carn d'olla

Amb aquest fred ve molt de gust menjar calent i al Gerard un bon caldo amb pilotilles de carn d'olla no hi diu mai que no...

Carcanada i petxuga de pollastre
Buti blanca
Buti negra
1 pastanaga
1 nap
1 porro
1 api
1 patata
1 ceba
1 os de vedella
1 os blanc
pilotilles de carn d'olla

Es posa tot a bullir (excepte la buti negra i les pilotilles) i es deixa fer la xup xup durant ben bé un parell d'hores. Quan falta un quarts d'hora s'hi afegeix la buti negra. Es cola el caldo i es separa la quantitat que es vol per fer l'escudella de pasta.

Al coure la pasta s'hi afegeixen les pilotilles petitones de carn d'olla pq amb 15 minuts ja en tenen prou per fer-se ja que sinó s'espatxurren.

I A ESCALFAR-SE EL COS!!!!!!!!!!!!!!!

dilluns, 22 de novembre del 2010

Pastís de castanyes

50 castanyes
6 ous
200 gr de sucre
100 gr de mantega
Xocolata per fondre
Llet

S'escalden i es pelen les castanyes ben pelades (és el pitjor record que tinc d'aquest pastís). Un cop pelades es bullen furant mitja horaamb 2 cullerades de sucre.

Un cop bullides es passen pel minipimer i s'hi afegeixen els 6 rovells d'ous deixatats amb el sucre. Es munten les clares a punt de neu i es barregen amb la massa que tenim feta. Finalment s'hi afageix la mantega fosa i es barreja ben bé. Ho posem en un motlle i es cou al forn uns 30 minuts a 180º.

En un cassó es fon la xocolata amb una mica de llet. Un cop fred i desenmotllat el pastís es tira la xocolata de guarnició per sobre i a la nevera a refredar-se.

Desfem la xocolata per fondre amb la crema de llet al microones (la quantitat que desitgem). Servim el pastís amb la xocolata per sobre.

Quan vaig veure el resultat, com que el gust no era com m'imaginava no li vaig donar ni una oportunitat, li vaig tirar la xocolata per sobre i no li vaig tirar ni una foto però veient el què va quedar del pastís després de dinar he pensat que valia la pena posar-lo al bloc per si algú té ganes de pelar castanyes. A mi rai no me n'han quedat pas ganes....

dimecres, 17 de novembre del 2010

Codonyat


Jo l'he fet amb la thermomix, per què enganyar-vos... ja que la tinc! i queda boníssim. L'any passat ja en vaig fer, llavors el congelo a porcions i el vaig treient a mesura que faig amanides o algun aperitiu de codonyat i formatge fresc.

Per cada kg de codonys es pot posar 3/4 de Kg de sucre (jo en poso un pèl menys, uns 600 gr pq m'agrada més àcid).

PREPARATIUS:
Rentem bé els codonys i els treiem el cor de dintre. Els tallem a trossos no molt grans ( no cal pelar-los, però si que trec les taques negres si n'hi ha).

RECEPTA TRADICIONAL
Ho posem tot en una olla a foc lent i es va remenant sovint mentre el sucre encara no s'hagi desfet, s'hi ha de deixar aprox unes 3 hores fins que els codonys esitguin d'allò més desfets i la barreja tingui un color taronja vermellós. S'acaba de triturar i es posa en un motlle pq es refredi.
Es pot fer amb olla pressió i és molt més ràpid, en menys d'una hora ja està fet.

RECEPTA TMX
Es posa tot a dins juntament amb una llimona pelada i es programa 30 minuts, temperatura VAROMA, velocitat 5. Quan han passat 20 minuts es treu la tapa pq s'evapori una mica el líquid. I quan s'acaba es posa ràpid en un motlle per no tenir problemes per netejar l'aparell.

Un cop fred i desenmotllat jo ho tallo a porcions i en regalo o en congelo.

dilluns, 8 de novembre del 2010

Amanida de tardor

Enciam
Formatges de diferents tipus (emmental, gruyere, etc)
Codonyat casolà (o no)
Pinyons
Panses
Fiigues seques
Orellanes
amaniment de tador (aliño de otoño)

Tallem els formatges i el codonyat a daus. Tallem les figues i les orellanes ben petitones i ho barregem tot amb l'enciam pq quedi una amanida ben acolorida.

Pel què fa al "aliño" el va fer una amiga un dia que va venir a casa i és molt de tador. Consisteix en posar una mica d'oli (3dl) en una cassola a foc lent i s'hi afegeixen 50 gr d'ametlles trossejades i una mica de timó, al cap de 5 minuts a foc lent hi afegim 50 gr de pansesi esperem fins que comencin les primeres bombolles però sense deixar que la barreja comenci a bullir. Hi afegim 1dl de vinagre de poma i ho tapem amb el foc parat pq faci infusió. Quan es refredi, la vinagreta estarà a punt per posar a l'amanida.

La combinació de gustos va quedar boníssima!!!!!!!!!

diumenge, 7 de novembre del 2010

Fideua

Una bona recepta per fer plat únic els diumenges

400 gr de fideus del número 1 (100 gr per persona)
400 gr de peix per l'arròs
1 litre de fumet de peix
1 all
1 tomàquet ratllat
1 ceba
oli
sal
1 pessic de sucre

Posem oli a foc lent a la paella i hi tirem el peix per l'arròs perquè agafi el gustet. Ho saltegem uns minuts i ho retirem. Seguidament hi posem l'all trituradet i el deixem enrossir un parell de minuts per després afegir-hi els fideus i deixar-los tornar rossos anar remenant pq no s'enganxin. Els retirem un cop estiguin rossets i hauran agafat el gust del peix i de l'all.

A continuació fem un sofregit amb la ceba i el tomàquet. Ho rectifiquem de sal i sucre ( per treure l'acidesa del tomàquet) i uncop fet el sofregit hi posem la sipia tallada a trossets, ho deixem coure uns minuts tot remenant i hi afegim la resta del peix. Quan estigui tot cuit hi tirem els fideus que teníem reservats, ho barregem tot i hi tirem el fumet de peix. Abaixem el foc i anem remenant fins que els fideus s'hagin begut tot el fumet.

Si es vol que els fideus quedin cap amunt, un cop ja no hi quedi fumet, agafem la paella i la posem 5 minuts al forn en posició de gratinar.

dimarts, 2 de novembre del 2010

Truita de camagrocs

Continuem amb les receptes de bolets. Una de molt recurrent i típica. Que trobem camagrocs??? Doncs fem una truiteta... hi ha qui diu que les cues dels camagrocs són indigestes però a mi una bona truita d'aquest bolet no se m'ha posat mai malament.

Simplement cal saltejar els camagrocs amb una mica d'oli i all trinxat i després cuallar-ho amb l'ou per fer la truita. Si es vol es poden escaldar abans de passar-los per la paella però hi ha qui ho fa directament amb oli.